Här försöker vi leva så gott det går som Moder Jord egentligen avsett oss människor att leva. Vi är en mycket liten beståndsdel av ett enormt kretslopp... the circle of life...Och visst är det fantastiskt att få vara en del av det. Därför försöker vi lämna de avtryck vi gör i historien som ett välgörande avtryck. Tur för mig är det visserligen att jag lever i denna tidsålder, då jag antagligen skulle hamnat på bål om jag levt för 500 år sen...Vi är omgivna av så mycket rikedom i form av läkande örter och skatter i naturen. Dessa odlar jag och samlar för mitt husapotek, så som kvinnor gjort sen tidernas begynnelse.
Här finns också ekologiska växter från min stora örtagård och ekologiskt odlat frö från mina odlingar.
Sänd ett mail om du är intresserad av något eller vill ha en frö/växtlista till denna adress:ealdorastradgard@gmail.com

09 november 2015

Vitlök

 

 
Vitlök är gott, det är nyttigt, det är lätt att odla.
Vissa sorter kan man göra en snygg fläta av, ok jag är inte världens bästa på det men det blir snyggt att hänga upp i köket ändå. Men vissa sorter är inte flätbara då kan man som jag gjort nedan bunta ihop några i ett snyggt band och hänga upp. De ska förvaras i rumstemp och inte i kyla.
Hur länge de lagras är olika från sort till sort. Med lite olika sorter kan du få en skörd som varar till den nya kommer nästa år.
 
 
Att odla den är lätt som jag sa, man börjar dess säsong på hösten. Enligt gammalt tal ska den sättas 21 dagar före frost, inte sjutton vet jag när det inträffar så jag sätter den nån gång under senare delen av hösten. Ett år hanns det inte med i tid, marken frös, men inte helt bonnfrusen. Med en hacka gjorde jag hål i min odlingsbox, stoppa ner klyftorna och täckte med lite lös upptinad jord. Stor del av dessa överlevde min brutala sådd, endast fåtal ruttnade bort. Så var inte alltför uppgiven om tiden springer iväg.
De mognar ungefär i juli, det brukar inte påverka när man sätter dem, utan de mognar vid samma tid ändå, men blir mindre om de inte hinner växa så länge.
Vad man ska göra för att få stora fina lökar är gödsel, aska och lite basaltstenmjöl. Sistnämnda ger högre halt av de nyttiga allicinet som är vitlökens aktiva beståndsdel.
Den gillar att jorden är mullrik- alltså bra med kompost och tång om du vet att den är fri från tungmetaller. Sätt de heller inte för tätt, växter har nån slags telepatisk förmåga så om de har någon för nära växer de inte lika stort som om det är fritt fram. Kan också vara så att näringen har för stor konkurens om de står för tätt och därför blir mindre :)
Djupgrävda odlingar kan man odla tätare på än andra.
Vissa sorter får bulber eller groddknoppar. Detta är frön som man sätter nånstans kanske i kanten av odlingen. De blir mest som en gräslök första året och tar inte så stor plats. Tag upp och torka på hösten en månad, kan hoppas över om man är lat, men det är bättre om de får sin viloperiod. Sätt den sen som du sätter vitlöksklyftor och du får lökar på sommaren därpå.
 
 
 Sorter jag odlar och gillar:


***

Germidor

Stora lökar.

***
Leningradskij
 
Rysk sort med många klyftor i.
Ger mycket små bulber som kan odlas på i 2 säsonger.

***
Messidor

Stora lökar
 
***
Petrovskij
 
Rysk sort med vita lökar
 
***
Rysk Röd
 
Ja den är rysk och lite lila. Kraftigväxande och god.
 
***
Sabadrome
 
Franska stora lökar. Bra till flätor.

***
Sibirisk röd

Stora lökar och tålig sort.

*** 
Thermidrome
 
Fransk sort med stora klyftor, lite lila ton. Goda, med fin arom.
Bra att fläta. Stora bulber.
 
 
*** 
 
Ävro
 
Stora lökar med stora klyftor. Något lila.
Stora bulber.
 
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar